1.7L runs, but high, idle 2k rpm

VW based Porsche. In a league of its own.

Moderator: Piledriver

Post Reply
Vgonman
Posts: 635
Joined: Wed May 01, 2002 3:01 am

1.7L runs, but high, idle 2k rpm

Post by Vgonman » Thu Feb 13, 2003 10:11 pm

Runs like a champ. Mystery red wire was for the auxiliary air
regulator...........After static timing, it fired right up.

Now, when i hook up my timing light to number 1 or number 3 wire, the idle
drops dramatically.............Huh? Don't know what to do to time it with a
light if i can't use a plug wire................

Also, the screw on throttle body is all the way in, and on the ECU,
too.........all the way down...still idles about 2k........when i hook up
the light, i think it drops that cylinder, and runs about
1400rpm.............what gives?


------------------
AdamP
81 Westy "The Brick "
70 Single Cab "Whitey"
74 Beetle "Ol Yeller"
73 Transporter (STILL at paint shop)
1988 Vanagon Wolfsburg
75 Campmobile "for sale'
Used Vanagon Parts for sale (mostly aircooled)

User avatar
Bleyseng
Posts: 994
Joined: Fri Apr 21, 2000 2:01 am

1.7L runs, but high, idle 2k rpm

Post by Bleyseng » Fri Feb 14, 2003 1:45 am

Timing is off and you have a vacuum leak or a hose hooked up wrong. Is the vacuum retard hose hooked up? The hose that is on the backof the distributor not one the advance can.
Also the AAR valve maybe is stuck open so if it hooked up it should close in about 5 minutes. When cold it leaks air to make the engine idle at 1500rpms.
Geoff

------------------
76 914 2.1L
www.914Club.com member

Vgonman
Posts: 635
Joined: Wed May 01, 2002 3:01 am

1.7L runs, but high, idle 2k rpm

Post by Vgonman » Fri Feb 14, 2003 5:27 am

I do not know about the timing being off..I looked at the notch in the fan shroud and the red line was right in the "V"......

I replaced all the vacuum lines wit new before i fired it up, but this thing that happens when i hooked up a light is wierd...............

User avatar
Dave_Darling
Posts: 2534
Joined: Thu Apr 27, 2000 2:01 am

1.7L runs, but high, idle 2k rpm

Post by Dave_Darling » Fri Feb 14, 2003 11:24 pm

Is this an inductive timing light? One that you just clamp the pickup around the plug wire?

If that is the case, then I'd look for plug wires not seating well. And I'd look for plug wires that are bad.

--DD

------------------
1974 VW-Porsche 914 2.0 (Type IV powered!)

Pelican Parts' 914 Tech Geek http://www.pelicanparts.com

Vgonman
Posts: 635
Joined: Wed May 01, 2002 3:01 am

1.7L runs, but high, idle 2k rpm

Post by Vgonman » Sat Feb 15, 2003 2:58 am

Auxillary air regulator is stuck open.when i block it off it runs like a champ......\

Vgonman
Posts: 635
Joined: Wed May 01, 2002 3:01 am

1.7L runs, but high, idle 2k rpm

Post by Vgonman » Sat Feb 15, 2003 6:55 am

It is a snap on light that has one lead to clamp onto the plug wire, and one hot and one ground to generate the display on the meter....just does advance and timing, not dwell.......

I am going to swap coils and see what happens.

Post Reply