Megajolt not showing RPMs

Moderator: Tom Notch

Post Reply
User avatar
Jadewombat
Posts: 1311
Joined: Sat Jun 22, 2002 2:01 am
Location: Houston, TX
Contact:

Megajolt not showing RPMs

Post by Jadewombat » Fri Aug 10, 2018 4:07 pm

I'm setting up MJ on an 82 vanagon with EDIS4. im not getting any RPMs showing up in MJ lite configurator software. I tried moving the VR sensor several times but it still stays at 0 rpms. checked all the connections and i tried looking at pip signal at the mj with an analog voltmeter. It looks like it's picking up a signal, but is the voltage too low for pip? ~5Volts:

https://www.youtube.com/watch?v=RARsywglegk

Also, i'm using a small tooth trigger wheel. It's OK to use this from the side like this?

I have spark at the coil pack in limp home mode, etc. Thanks
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Jadewombat
Posts: 1311
Joined: Sat Jun 22, 2002 2:01 am
Location: Houston, TX
Contact:

Re: Megajolt not showing RPMs

Post by Jadewombat » Fri Aug 10, 2018 7:51 pm

Nevermind, I figured it out. I spun the trigger wheel on my drill and it shows RPMs. The pickup can ONLY be on the edge, not the flat side of the trigger wheel.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Lo Cash John
Posts: 948
Joined: Thu Jun 14, 2001 2:01 am

Re: Megajolt not showing RPMs

Post by Lo Cash John » Mon Aug 13, 2018 5:34 am

I'm no expert at all but I suspect if your wheel has square teeth, the VR sensor would have worked as originally mounted.

User avatar
Jadewombat
Posts: 1311
Joined: Sat Jun 22, 2002 2:01 am
Location: Houston, TX
Contact:

Re: Megajolt not showing RPMs

Post by Jadewombat » Wed Aug 15, 2018 9:18 pm

I think you're right, Mario and many others have had good luck with the square toothed ones. I did think it was a real possibility that the signal would be too muddy, but DIY's website didn't say anything about mounting and I thought if i caught the very outer edge that it would still be OK.

User avatar
falcor
Posts: 197
Joined: Mon Aug 27, 2012 9:44 am
Location: Sweden

Re: Megajolt not showing RPMs

Post by falcor » Thu Aug 16, 2018 4:18 am

Cut a new wheel with square teeth, I've never before seen one with triangular teeth like that. Dealing with sync losses sucks so try to go with what is proven and works. Even if it works at low rpm in your drill that signal might look very different at 5000 rpm.

Post Reply